top of page

Εργογραφία

Παρακάτω παρατίθενται σε χρονολογική σειρά οι τίτλοι των βιβλίων καθώς και μια σύντομη περιγραφή του περιεχομένου των βιβλίων, τα οποία έχει συγγράψει η καθηγήτρια νομικής Αντωνίου Θεοδώρα. Η κυρία Αντωνίου εκδίδει από το 2014 τη σειρά «Εγχειρίδια Δημοσίου και Ευρωπαικού Δημοσίου Δικαίου» στον Εκδοτικό Οίκο ,,ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ''. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί σε
αυτή 11 βιβλία. 

Οι Συνταγματικές Εννομες Τάξεις Χωρών της Ασίας : Μια συμβολή στο Δημόσιο Συγκριτικό Δίκαιο

oi_syntagmatikes_ennomes_taxeis_antwniou_stamelos_512x725_1.jpg

Σύντομη Περιγραφή του βιβλίου

Το έργο «Συνταγματικές Έννομες Τάξεις Χωρών της Ασίας» αναλύει για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία τους κύριους θεσμικούς πυλώνες των Συνταγμάτων χωρών της Ασίας (Βιετνάμ, Ιαπωνία, Ινδία, Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη), της Μέσης Ανατολής (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Λίβανος), της Αρμενίας, της Ρωσίας και της Ωκεανίας (Αυστραλία με σύντομη αναφορά και στην Νέα Ζηλανδία). Η ανάλυση περιλαμβάνει σύντομα ιστορικά στοιχεία για κάθε χώρα, περίγραμμα διεθνών σχέσεών της ιδίως με την ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, την λειτουργία των τριών εξουσιών (νομοθετικής, εκτελεστικής, δικαστικής) και τα ατομικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Η κυρία Αντωνίου συμμετείχε με άρθρο για τη συνταγματική έννομη τάξη της Κίνας. 

2021

Αντωνίου, Θεοδώρα Δ., Ιμπραγκίμοβα, Ρεγγίνα, Καραϊσκος, Αντώνης, Καυκά, Χαρά, Μωραΐτη, Αθηνά, Παναγοπούλου - Κουτνατζή, Φερενίκη, Σταμέλος, Χαράλαμπος, Τσιμαράς, Κωνσταντίνος

Υπερχρέωση κράτους και ευρωκρίση στον ελληνογερμανικό συνταγματικό διάλογο - 4 συναντήσεις στο Βερολίνο, την Αθήνα,
το Ποτσδαμ και τη Θεσσαλονίκη 

e.jpeg

2020

Σύντομη Περιγραφή Βιβλίου 

Ο τόμος περιέχει τρεις θεματικές. Στην πρώτη αναλύονται οι θεμελιώδεις διατάξεις για τη νομισματική ένωση και το συνταγματικό πλαίσιο ενός ανοιχτού κράτους μαζί με ζητήματα νομιμοποίησης. Συμμετείχε στην ενότητα αυτή με άρθρο για τη νομιμοποίηση της ευρωπαϊκής ένωσης μέσω του συνταγματισμού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Στη δεύτερη ενότητα αναλύονται επιλεκτικά συνταγματικά δημοσιονομικά ζητήματα που αφορούν την υπερχρέωση κράτους τόσο από γερμανική όσο και από ελληνική οπτική γωνία. Στην τρίτη ενότητα παρατίθενται οι συνέπειες μιας πιθανής πτώχευσης κράτους. Οι συμβολές στα γερμανικά ή στα αγγλικά καλύπτουν μια ευρύτερη θεματική στο πλαίσιο διεθνούς, ευρωπαϊκού και συνταγματικού δικαίου. Το βιβλίο είναι γραμμένο στη γερμανική γλώσσα.  

Theodora D. Antoniou, Markus Heintzen (Hg.)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ
Από τον 17ο αιώνα έως τις απαρχές του 21ου αιώνα

4. βθψη.jpg

Σύντομη Περιγραφή Βιβλίου 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εμβάθυνση στην ύλη και αναβάθμιση συγχρόνως των παραδόσεών της στο μάθημα της Ιστορίας Πολιτικών Ιδεών, που διδάσκει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η Ιστορία Πολιτικών Ιδεών δεν είναι μάθημα ξηράς παράθεσης γεγονότων και απόψεων. Είναι ένα κράμα γενικής θεωρίας περί κράτους και φιλοσοφίας δικαίου. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί και με τον όρο Εισαγωγή στην Πολιτική Φιλοσοφία. Το βιβλίο αυτό ασχολείται με την εξέλιξη του κράτους και του ατόμου από τον 17ο αιώνα μέχρι τις απαρχές του 21ου αιώνα. Φιλοσοφικά κινήματα, όπως ο ορθολογισμός, ο φιλελευθερισμός, ο ατομικισμός, ο ωφελιμισμός, ο θετικισμός, ο σοσιαλιστικός ουτοπισμός, ο μαρξισμός, ο ολοκληρωτισμός, ο ολισμός-ιστορικισμός, ο πολιτικός φιλελευθερισμός, η θεωρία της επικοινωνίας κ.ά. διαδέχονται το ένα το άλλο και διαμορφώνουν νέες κατηγορίες και νέες έννοιες, που συμβάλλουν στην αντίληψη των αρχών διαμόρφωσης της κοινωνίας, της εξουσίας και στην άσκησή της πάνω στο άτομο. Εξετάζεται η φιλοσοφική και πολιτική σκέψη, όπως εξελίσσεται από την Αναγέννηση με τις πρώτες προσπάθειες απομάκρυνσης από το θεϊκό δίκαιο μέσω της επιστημονικής μεθόδου και του φυσικού δικαίου. Ιστορικά γεγονότα εναλλάσσονται με την πολιτική σκέψη και το ένα επηρεάζει το άλλο. 

2016

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 18ου ΚΑΙ 19ου ΑΙΩΝΑ

1βθωη.jpg

2014

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σύντομη Περιγραφή Βιβλίου

Το παρόν έργο «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Ιστορία» αποτελεί τον τρίτο τόμο της σειράς της Νομικής Βιβλιοθήκης «Εγχειρίδια Δημοσίου Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου». Σκοπός του παρόντος έργου είναι, πρωτίστως, να αναδειχτούν οι ιστορικοί θεσμοί των εννόμων τάξεων που άσκησαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διαμόρφωση του δικαίου και μέσα σε αυτές οι τρεις μεγάλοι πυλώνες, δηλαδή η συνταγματική ιστορία, τα συνταγματικά κείμενα και η συνταγματική θεωρία.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται στο έργο τέσσερις έννομες τάξεις: η Αγγλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Γαλλία και η Γερμανία. Η κυρία Αντωνίου συνέταξε τα κεφάλαια για τη συνταγματική ιστορία της Γαλλίας και Γερμανίας και τα υπόλοιπα ο κύριος Γεραπετρίτης. Η επιλογή των συγγραφέων ήταν η έρευνα να αναδειχτεί ανά χώρα, αν και σε πολλά σημεία αναδεικνύεται η αλληλεπίδραση των θεσμών περισσοτέρων εννόμων τάξεων ακόμη και εκτός των τεσσάρων. Ο λόγος είναι ότι κάθε χώρα έχει τέτοιας έκτασης διαφορετικά χαρακτηριστικά, ώστε να είναι απολύτως απαραίτητο να εξηγηθούν αυτά πριν ο μελετητής προχωρήσει σε ανάλυση της ιστορίας των θεσμών της. Οι έννομες τάξεις της Γαλλίας και της Γερμανίας εξετάζονται από την άποψη της γένεσης και σταθεροποίησης του συνταγματικού κράτους και γιʼ αυτό η έρευνα εντοπίζεται στον 18ο και 19ο αιώνα. Έτσι στη μεν Γαλλία η έρευνα σταματά στη Γ΄ Γαλλική Δημοκρατία ενώ στη Γερμανία στη δημιουργία του ενωμένου γερμανικού κράτους από τον Bismarck με το Σύνταγμα της Αυτοκρατορίας του 1871.

Ειδικότερα, στο εγχειρίδιο προηγείται η ανάλυση των τεσσάρων εννόμων τάξεων και ακολουθεί το παράρτημα με τις βασικές πρωτογενείς πηγές τους. Για μεν την Αγγλία και τις ΗΠΑ τα κείμενα διατηρήθηκαν στην αγγλική γλώσσα (εκτός από το αμερικανικό Σύνταγμα, που παρουσιάζεται και σε μετάφραση στην ελληνική γλώσσα), δεδομένου ότι, αφενός, είναι εξαιρετικά ευρέως διαδεδομένη ώστε να μη δημιουργεί προβλήματα κατανόησης και, αφετέρου, είναι πάντοτε προτιμότερο να προσφεύγει ο μελετητής στη γλώσσα σύνταξης του νομικού κειμένου για την καλύτερη κατανόησή του αλλά και την καλύτερη αίσθηση της γλωσσικής υφής του πρωτότυπου κειμένου. Το γερμανικό Σύνταγμα του 1849 καθώς και τα γαλλικά Συντάγματα 1791 και 1793 παρατίθενται παράλληλα και σε μετάφραση στην ελληνικά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

2.βθψη.jpg

Σύντομη Περιγραφή Βιβλίου 

Το παρόν έργο «Γενικές Αρχές Δημοσίου Δικαίου» αποτελεί τον πρώτο τόμο της νέας σειράς της Νομικής Βιβλιοθήκης «Εγχειρίδια Δημοσίου και Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου», η οποία φιλοδοξεί να μεταδώσει σύγχρονες απόψεις, θέσεις και μεθοδολογία για τους κλάδους του Δημοσίου και του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου. Η νέα σειρά στόχο έχει να συστηματοποιήσει και να καλύψει με επιμέρους μελέτες όλη την ύλη του Δημοσίου και του Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου και κυρίως να εμβαθύνει σε αυτή ξεκινώντας από τις αρχές με τον παρόντα τόμο, περνώντας στα δικαιώματα και καταλήγοντας σε άλλα οργανωτικής και διαδικαστικής φύσεως θέματα που αφορούν το κράτος και τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συντάκτες του παρόντος τόμου που αφορά τις Γενικές Αρχές Δημοσίου Δικαίου αποτελούν Ακαδημαϊκοί, Ανώτατοι Δικαστές και καταξιωμένοι δικηγόροι. Το έργο έχει προλογίσει με τη βαθειά επιστημονική γνώση και εμπειρία που τον διακρίνουν ο Καθηγητής Γ. Κασιμάτης. Η κυρία Αντωνίου συνέγραψε στον τόμο αυτό μελέτη για τη Δημοκρατική Αρχή. 

2014

Αντωνίου Θ., Γεραπετρίτης Γ., Γώγος Κ., Ηλιάδου Αικ.,
Θεοχαροπούλου Ελ., Μαυρομούστακου Η.,
Μουστάκας Μ., Πρεβεδούρου Ε., Σαρμάς Ι.,
Τσικρικάς Δ., Τσιλιώτης Χ. Τσιρωνάς Α.

Ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου ως αρχή και δικαίωμα στο Σύνταγμα του 1975 : Συγχρόνως μια συμβολή στη δογματική των ατομικών δικαιωμάτων και στην ερμηνεία του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος του 1975

b160513.jpg

Σύντομη Περιγραφή Βιβλίου

Η εργασία αυτή φιλοδοξεί να αναδείξει τη στενή σχέση της αρχής του κράτους δικαίου με τη δημοκρατική αρχή στο συνταγματικό κράτος. Δικαιώματα και δημοκρατία σε αλληλεξάρτηση! Ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου είναι ο σύγχρονος κρίκος μεταξύ των δύο αυτών εννοιών στα μεταπολεμικά Συντάγματα.
Αφορμή για την έκταση στην οποία πραγματεύθηκε η συγγραφέας την προβληματική της προστασίας της αξίας του ανθρώπου αποτέλεσε το άρθρο του Hasso Hofmann [Die versprochene Menchenwürde, AoR 118 (1993)] αλλά και ο ανοικτός διάλογος μαζί του και με το έργο του που ξεκίνησε από τα σεμινάρια Συνταγματικού Δικαίου και Φιλοσοφίας Δικαίου στο Πανεπιστήμιο JULIUS MAXIMILIAN του WÜRZBURG τη δεκαετία του '80 και διαρκεί μέχρι σήμερα.

2010

Η ισότητα εντός και διά του νόμου
Μια συμβολή στην ερμηνεία του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος του 1975

fff.png

Σύντομη Περιγραφή Βιβλίου

Η αρχή της ισότητας έχει αναδειχθεί σε κεντρικό πρόβλημα του συνταγματικού και διοικητικού δικαίου. Έννοιες, όπως η αυτοδέσμευση της Διοικήσεως ή η ενότητα της νομολογίας, οφείλουν εν μέρει την ύπαρξή τους στην αρχή αυτή, η οποία γενικά δεν αποδέχεται αδικαιολόγητες αποκλίνουσες συμπεριφορές των κρατικών οργάνων. Η αρχή αυτή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στον τρόπο οργανώσεως της κρατικής εξουσίας, όσο και στην οριοθέτηση της τελευταίας έναντι του ατόμου. Η αρχή αυτή προϋποθέτει επαφή με τα σημαντικότερα θέματα του συνταγματικού δικαίου, όπως τις μεθόδους ερμηνείας του Συντάγματος, τον βαθμό εντάσεως του ελέγχου συνταγματικότητας των νόμων, τη θέση ορίων μεταξύ νομοθετικής και δικαστικής λειτουργίας, τη κρατούσα για τα ατομικά δικαιώματα λειτουργία και θεωρία κ.α.

1998

Στοιχεία άμεσης δημοκρατίας στο αναθεωρημένο Σύνταγμα του 1975 :
Από την αντιπροσώπευση στην ταυτότητα

aaaaaaa.jpg

Σύντομη Περιγραφή Βιβλίου

Αν και το Σύνταγμα του 1975 καθιερώνει το αντιπροσωπευτικό σύστημα υπάρχουν διατάξεις σε αυτό που θεμελιώνουν και στοιχεία άμεσης δημοκρατίας. Εξετάζεται η ουσία και το περιεχόμενο της δημοκρατικής αρχής, η επίδραση των στοιχείων άμεσης δημοκρατίας επί της κοινοβουλευτικής αρχής και της λαικής κυριαρχίας, ο θεσμός των δημοψηφισμάτων και οι όροι διεξαγωγής τους, αν και πόσον αυτά επηρεάζουν το αντιπροσωπευτικό σύστημα, η συμμετοχή των πολιτών στην άσκηση της Διοίκησης μέσω του δικαιώματος ακροάσεως στο άρθρο 20 παρ. 2 Σ και η εν γένει δημοκρατική συμμετοχική Διοίκηση.

1988

Ευρωπαική ενοποίηση και ελληνικό Σύνταγμα - Mια συμβολή στην ερμηνεία του άρθρου 28 του ελληνικού Συντάγματος του 1975

unnamed (5).jpg

Σύντομη Περιγραφή Βιβλίου

Το άρθρο 28 του Ελληνικού Συντάγματος της 11ης Ιουνίου 1975 αποτελεί θεμέλιο για τη προσχώρηση και συμμετοχή της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαική Κοινότητα. Όπως και στο τότε  άρθρο 24 του Θεμελιώδους Νόμου της Βόννης (γερμανικό Σύνταγμα) ανακύπτει και στο ελληνικό Σύνταγμα το ζήτημα του περιεχομένου  και των περιορισμών της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι βασικοί όροι που θέτει η ελληνική συνταγματική  έννομη τάξη στην εξέλιξη των Ευρωπαικών Κοινοτήτων  δεν θα πρέπει όμως να εκληφθούν ως εμπόδιο αλλά περισσότερο ως κίνητρο για την ευρωπαική ολοκλήρωση.

1988

bottom of page