top of page

Καθηγ. Νομ. Σχ. Αθ. Δρ. Θεοδώρα Αντωνίου

IMG_3092.jpg

Η Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών και Δικηγόρος Αθηνών Θεοδώρα Αντωνίου έχει το δικηγορικό της γραφείο στο Παγκράτι Αττικής στην οδό Σπύρου Μερκούρη 58 στο δεύτερο όροφο, όπου ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα νομικών υποθέσεων, με κυριότερα αντικείμενα εξειδίκευσης το Δημόσιο Δίκαιο, το Ενωσιακό Δίκαιο, το Δίκαιο ΕΣΔΑ, το Χωροταξικό και Πολεοδομικό Δίκαιο, το Φορολογικό Δίκαιο, το Κτηματολόγιο, το Δημοσιοϋπαλληλικό Δίκαιο, την αστική ευθύνη του κράτους, το Δίκαιο ενέργειας και το Δίκαιο Περιβάλλοντος. Παραλληλα συνεργάζεται με εξωτερικά δικηγορικά γραφεία με αντίστοιχες εξειδικεύσεις. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28.03.1957. 

Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες. 

Απέκτησε πτυχίο από τη Νομική Σχολή Αθηνών με βαθμό "άριστα (8 4/8)". 

 

Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές και εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Julius Maximilian Universität Würzburg της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με επιβλέποντα καθηγητή τον Dieter Blumenwitz. Απέκτησε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο αυτό με τον βαθμό "Magna cum Laude" (Λίαν Καλώς). Έλαβε μια σειρά από υποτροφίες κατά τη διάρκεια των σπουδών της, όπως από το Κληροδότημα Λεοντίου Οικονομίδου του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το ίδρυμα Konrad Adenauer και για μεταδιδακτορική έρευνα υποτροφία από το ίδρυμα Alexander von Humboldt (με επιβλεποντα καθηγητή το Hasso Hoffmann), την οποία διεξήγαγε στο Πανεπιστήμιο Humboldt Universität zu Berlin και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Freie Universität Berlin καθώς επίσης και στο ινστιτούτο Max-Planck-Institut für ausländisches öffentliches Recht und Völkerrecht της Χαιδελβέργης. Υπήρξε μεταπτυχιακή υπότροφος ερευνήτρια στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών της νομικής σχολής Αθηνών, βοηθός στην έδρα Αστικού Δικαίου και Πολιτικής Δικονομίας υπό τον καθηγητή Hilmar Fenge στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αννοβέρου. Το 1990 εξελέγη λέκτορας στη Νομική Σχολή Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο το "Συνταγματικό Δίκαιο", το 1998 Επίκουρη Καθηγήτρια, το 2015 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και το 2019 Τακτική καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ήταν ειδική συνεργάτης της Υπουργού Πολιτισμού (1990-1993), επιστημονικός συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης (2004-2007), μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Απορρήτου των Επικοινωνν και είναι μέλος της Εθνικής Αρχής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκπροσωπούσα τη Νομική Σχολή Αθηνών. Συμμετείχε σε μια σειρά από ερευνητικά προγράμματα και οργάνωσε τέσσαρα συνέδρια με τον Καθηγητή Markus Ηeinzen του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βερολίνου στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βερολίνο, στο Πότσδαμ από τα οποία προέκυψε συλλογικός τόμος με θέμα ''Διάλογος Γερμανίας Ελλάδας για την Ευρωκρίση''. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εισηγήσεις στο Δημόσιο Δίκαιο (Αθήνα,  Θεσσαλονίκη, Χίος, Καλαμάτα, Λισσαβώνα, Βουδαπέστη, Ρέκιαβικ Ισλανδία). Οργάνωσε συνέδριο με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Humboldt Universität zu Berlin, από το οποίο έλαβε και εντολή διδασκαλίας. Διδάσκει στο προπτυχιακό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα και στο πρόγραμμα ''Erasmus'' στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει συγγράψει 5 βιβλία και πάνω από 50 άρθρα. Από το 1989 ασκεί ανελλιπώς δικηγορία σε Ανώτατα Δικαστήρια, όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από το 2014 διευθύνει τη σειρά <<Εγχειρίδια Δημοσίου Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου>> στον εκδοτικό οίκο ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. 

 

Δικηγορική εμπειρία 

Η δικηγορική της εμπειρία προέρχεται κυρίως από εκπροσώπηση υποθέσεων ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας, αλλά και άλλων διοικητικών και πολιτικών δικαστηρίων αναφορικά με υποθέσεις που αφορούν τον ευρύτερο κλάδο του Δημοσίου Δικαίου. Οι κλάδοι με τους οποίους έχει κυρίως ασχοληθεί είναι το Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφυγές στο Ευρωπαικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Πολεοδομικό και Χωροταξικό Δίκαιο, το Δίκαιο Προστασίας του Περιβάλλοντος, το φορολογικό δίκαιο, τα δημόσια έργα και γενικότερα διοικητικές συμβάσεις, οι διάφοροι αναπτυξιακοί νόμοι και τα κριτήρια υπαγωγής σε αυτούς, Δημοσιοϋπαλληλικό Δίκαιο. Έχει κατά καιρούς υποστηρίξει πρωτότυπες υποθέσεις που δημιούργησαν νομολογία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αναφέρονται χαρακτηριστικά οι υποθέσεις για την κινητή τηλεφωνία, για το δημόσιο διαγωνισμό του TAXIS (Υπουργείο Οικονομικών), για φορολογικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εταιρείες Leasing και τράπεζες, για χώρους Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων (υπόθεση Κουρρουπητός στην Κρήτη). Περαιτέρω έχει υποστηρίξει και υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενδεικτικά Ομοσπονδία ιδιωτικών επαγγελματικών σχολών), αλλά και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και έχει διαμορφώσει νομολογία που έχει επηρεάσει το εθνικό δίκαιο σε κρίσιμους κλάδους (Υποθέσεις Εξαμηλιώτης, Βαληράκης, Λιακοπούλου), υποθέσεις που αναφέρονται στο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη και την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων, απαλλοτρίωση, ιδιοκτησία (1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο). Τέλος έχει χειρισθεί σειρά υποθέσεων της τράπεζας Eurobank, την υπόθεση της ανακλήσεως αδείας λειτουργίας της Αραβοελληνικής Τράπεζας, την ένταξη της εταιρείας LAKITIRA SA στον αναπτυξιακό νόμο, πολλές κοινότητες και δήμους για περιβαλλοντικά ζητήματα  (Ρόδος, Κώς, Χανιά, Μεσσηνία κ.α.). Η συνεργασία της με τα συνεργαζόμενα δικηγορικά γραφεία έχει επιφέρει επέκταση των εργασιών του γραφείου και σε άλλους κλάδους του δικαίου, όπως αστικό δίκαιο, εργατικό δίκαιο και δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης.

bottom of page